Bilgisayar Nedir ? PC Hakkında Bilgiler
Bilgisayar Nedir? Bilgisayar tanımı – PC Makale
Bilgisayar, bir yazılım veya donanım programı tarafından sağlanan talimatlara dayalı olarak işlemleri, hesaplamaları gerçekleştiren bir makine olarak kabul edilebilir. Veriyi kabul eder ve işleyip çıktı üretme yeteneği sunar.
Bilgisayarların verileri sonraki kullanımlar için uygun depolama aygıtlarında saklama ve gerektiğinde geri alma fonksiyonları bulunmaktadır. Modern bilgisayarlar ise internet üzerinde gezinme, video düzenleme, uygulama kullanma, video oyunları oynama, belge yazma ve daha pek çok fonksiyona sahiptir. Günümüzde son derece yaygın hale gelen bilgisayar cihazları, entegre donanım ve yazılım bileşenlerini birleştirerek uygulamaları yürütmek ve çeşitli çözümler sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Charles Babbage, bilgisayarın “Büyük Babası” olarak adlandırılır. Charles Babbage tarafından tasarlanan ilk mekanik bilgisayara Analitik Motor ismi verilmiştir. Delikli kartlar biçiminde salt okunur bellek kullanıyordu. Charles Babbage İngiliz Matematikçi idi ve bilgisayar fikrini ortaya atan bilgisayar bilimcisi mucitti. 26 Aralık 1791 tarihinde doğdu ve 18 Ekim 1871 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
İlk Modern Bilgisayar
İlk modern bilgisayar olarak tanımlanabilecek en eski dijital elektronik cihaz Colossus olup, 1943’te inşa edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı zamanında askeri iletişimi desteklemek için kullanılmıştır. Cihaz, şifrelenmiş verilerin kodunu çözmek için birden fazla mantıksal işlem gerçekleştirmek için 2.400 vakum tüpü kullandı.
Bilgisayar ve Donanımları
Bir bilgisayarın işlemcisini, belleğini, depolamasını, iletişim bağlantı noktalarını ve çevre aygıtlarını barındıran fiziksel fiziksel yapı bulunmaktadır. Bu yapılara PC donanımları denmekte olup, bilgisayar bileşenleri olarak da isimlendirilmektedirler. Örneğin, bir fare ve bir mikrofon, kullanıcı etkinliklerini kaydetmek ve bunları sistem birimine iletilen verilere dönüştürmek için kullanılan giriş aygıtlarıdır. Sabit disk, verilerin depolandığı ve diğer cihazlar tarafından erişildiği bir depolama birimidir.
Bilgisayarın anakartı tüm donanım bileşenleri ve aygıtlar arasında temel bağlantı olduğundan bilgisayar için en kritik donanım olarak kabul edilmektedir. Günümüzde modern bilgisayarlarda bulunan anakartların dahili ses , grafik yongası da bulunmakta olup böylece harici bir ses kartı veya grafik kartına gereksinim duymaksızın çalışabiliyor. Elbette bunun için işlemci, güç kaynağı, RAM, depolama aygıtı gibi diğer unsurların da bulunması gerekiyor.
İşlemci Ddnanım ve yazılımdan alınan girdileri işleyen ve yürüten bileşen olup, RAM ise işlemcinin aktif olarak kullandığı bilgileri geçici olarak depolayan bir veri depolama alanıdır. Depolama aygıtları ise verileri kalıcı olarak depolamakta olup, günümüzde HDD, SSD gibi aygıtları kalıcı depolama görevini görmektedir.
Güç kaynağı ünitesi, sisteme elektronik gücü veren bir donanım olup, bu donanım olmadığı sürece bilgisayara elektrik gelmez.
Bilgisayar ve Yazılım
Bilgisayar yazılımları belgeler, kitaplıklar ve çevrimiçi bilgiler gibi yürütülebilen ve yürütülemez tüm verileri içermekte olup, bir bilgisayarda yer alan işletim sistemi, arayüz ve tüm uygulamalar yazılım alanı içerisinde kabul edilmektedir. Bilgisayarın sahip olduğu donanımlar tarafından işlenen görüntüyü ekrana istenilen şekilde sunmakta olan yazılımlar, kullanıcının kullanım alışkanlıklarının en çok belirginleştiği taraftır. Örneğin bir kullanıcı Windows işletim sistemi kullanmaktan ziyade Linux işletim sistemi kullanmak isteyebilir ve bunları çoğunlukla aynı sistem üzerinde değiştirebilir. Yani bir bilgisayarın üzerine farklı işletim sistemi yazılımları kurmak da mümkün olabilmektedir.
Bilgisayarla ilgili İşlevler:
Giriş (Veri):
Giriş, giriş aygıtlarından bir bilgisayara girilen ham bilgidir. Harflerin, sayıların, resimlerin vb. toplamıdır.
İşlem:
İşlem, verilerin verilen talimata göre çalışmasıdır. Tamamen bilgisayar sisteminin içsel sürecidir.
Çıktı:
Çıktı, verilerin işlenmesinden sonra bilgisayar tarafından verilen işlenmiş verilerdir. Çıktı, Sonuç olarak da adlandırılır. Bu sonuçları ileride kullanmak üzere depolama cihazlarına kaydedebilmeye imkan tanıyor.
İşlevselliğe göre bilgisayarlar şu şekilde ayrılabilmekte:
• Analog Bilgisayar: Sayıları sürekli değişken fiziksel niceliklerle temsil eden ve varyasyonları modellenen bazı sistemin özelliklerini taklit eden bir bilgisayar.
• Kişisel bilgisayar: Kişisel bilgisayar, küçük ve düşük maliyetli bir bilgisayardır. “Kişisel bilgisayar” terimi, masaüstü bilgisayarları tanımlamak için kullanılır. Günümüzde en yaygın halde olan bilgisayarlar da bunlardır.
• İş istasyonu: Bir ağdaki bir terminal veya masaüstü bilgisayar. Bu bağlamda, iş istasyonu, bir “sunucu” veya “ana bilgisayar”ın aksine, yalnızca bir kullanıcının makinesi için genel bir terim olarak ifade edilmektedir.
• Ana Bilgisayar: Tüm bir şirketi yöneten büyük bilgisayar türünü ifade eder.
• Süper bilgisayar: Dünyadaki en iyi ancak en pahalı bilgisayarlardır.