Bilgisayar

“A Disk Read Error Occurred” Hatası Nasıl Giderilir? PC Rehber

Yeni bir bilgisayar rehber yazımıza hoşgeldiniz. Bu yazımızda “A Disk Read Error Occurred” hatasının nasıl giderilebileceği ile ilgili olarak bilmeniz gerekenlere değinmekteyiz.

Bilgisayarda disk hatası yaygın karşılaşılan bir problemdir. Disk hatası yaşandığı zaman ilk olarak disk bağlantılarının kontrol edilmesi tavsiye edilir. Çünkü özellikle masaüstü bilgisayarlarda bazen kablo temas sorunu yaşanabilmektedir. Bu nedenle BIOS kontrolü yönteminden önce disk kablolarının doğru bir şekilde bağlı olup olmadığını göz önüne almanız gerekir.

BIOS kontrolü:

“A Disk Read Error Occurred” hatası nasıl çözülür? Diye merak edelerin BIOS ayarlarını da kontrol etmesi gerekmektedir. BIOS ayarlarına girerek işletim sisteminizin yüklü olduğu diski önyükleme sırasında en üst sıraya taşımalısınız. Bunun için de BIOS menüsüne girin. Sonrasında BOOT sekmesine tıklayın. Boot Options kısmında bulunan diski en üst kısma taşıyıp kaydedin. Kaydetme işlemi için F10 tuşuna basabilirsiniz .Bu arada BIOS ayarlarına girebilmek için bilgisayarınız açıldığı sırada anakartınıza göre belirlenen tuşa klavyenizden birkaç kez basmanız gerekiyor. Bunu bilgisayarınız ilk açılmaya başladığı anlarda yani Windows ekranı gelemden yapmanız gerekiyor. Disk sorununu BIOS ayarlarınızı sıfırlayarak da düzeltmeyi deneyebilirsiniz. BIOS ekranınızda yer alan Exit sekmesine girerek Load BIOS Defualts butonuna tıklayıp BIOS ayarlarını fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.

SeaTools yazılımı kontrolü:

SeaTools, kullanıcılara USB üzerinden disk sağlığını kontrol imkanı sağlamakta olup, bu yazılım ile bilgisayarda kontrol yapabilirsiniz. Bunun için SeaTools web sitesinde yer alan SeaTools Bootable dosyasını indiriniz ve sonrasında imaj dosyasını RUFUS ve USB belleğe yazdırınız. Ardından USB ekranına girip önyükleme seçenekleri USB belleği en üste taşıyınız. USB belleği bilgisayarınıza taktıktan sonra cihazınızı yeniden başlatarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Bazen problem RAM kaynaklı da olabilmektedir. Eğer bu iki yöntem başarılı olmadıysa sorun RAM kaynaklı olabilir. RAM’leri ve RAM slotlarını temizleyip, ücretsiz sunulan MemTest86 yazılımıyla RAM kontrolü sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu