Bilgisayar

Fare Nasıl Çalışıyor? Bilgisayar Faresinin Çalışma Prensibi

Bu yazımızda bilgisayar faresinin çalışma prensibine ilişkin olarak bilgiler vereceğiz. İşte detaylar…

Mekanik bilgisayar faresi hareket ettirildiği zaman top farenin altında yuvarlanıp işlem esnasında kendisine bağlı olan iki plastik tekerleği ittiriyor. Tekerler x ekseni tekerleği ve y ekseni tekerleği olarak ayrılmakta olup, y ekseni tekerleği aşağı ve yukarı yönlü hareket sergilerken x ekseni tekerleği ise yana doğru hareket sergiliyor. Fare sürücüsü genellikle fare hareket ettirildiğinde fare imlecini hareket ettirme işlemini başlatmakta olup, düğmelere basıldığında da yazılıma mesaj gönderilmektedir.

Optik farelerin imleci ekranda hareket ettirmek maksadıyla altına yerleştirilen LED yer alır. Fare masaya getirildiği zaman ekranda yer alan işaretçi aynı desende kesin bir hassasiyetle hareket etmelidir. Bilgisayar imlecini bilgisayar ekranında hareket ettirmeyi sağlayan fare, günümüzde kablolu ve kablosuz olarak ayrılmaktadır. Kablolu fare, bilgisayara bağlanan fişli bir kabloya sahiptir. Fare kablosuzsa, (Bluetooth, Kızılötesi, Radyo sinyalleri) gibi kablosuz sinyalleri almak ve bilgisayara girmek için bir USB alıcısı gerekir.

Öte yandan tür bakımından 3D , jiroskopik, ergonomik, oyun, dokunsal, mekanik, optik ve lazer gibi türlere ayrılır. Kullanıcı aralarından kendi ihtiyacına göre seçim yapabilir.


Bilgisayar faresinin çalışması için gerekli olan ana hatalar sürücü, yazılım, iletişim bağlantısı, fare denetleyicisi , sensörler ve veri ara birimidir. Sensörler farenin hareketlerini algılayan dedektörler olup oto mekanik yapıdadırlar ve düğmenin durumlarını algılamakta olan düğme geçişlerine sahiptirler. Fare bileşenlerinden bazıları dizüstü bilgisayarda gerekli değildir. Örneğin, dizüstü bilgisayarda hareketi izlemek için top, LED veya lazer kullanmayan bir dokunmatik yüzey bulunur. Diğer bileşenler, farenin başparmak tarafına yerleştirilebilecek ekstra düğmeler, çıkıntılar (dizüstü fare ile kullanılır) ve hareket topu faresi için bir top içerir.

Fareyi kim icat etti?

Farenin ilk icadı 1963 yılına dayanmakta olup, 1963’te Douglas Engelbart, Xerox PARC’ta çalışırken fareyi icat etmiştir fakat Alto’nun başarısızlığı nedeniyle, Apple Lisa bilgisayarı farenin ilk uygulamasını yaygın olarak kullanmıştır. Modern fare cihazlarının optik teknolojiyi kullandığı ve görünür veya görünmez ışık huzmesinin imleç hareketlerini kontrol ettiği yerlerde, eski fare cihazları bilgisayarlara bir kablo veya kablo aracılığıyla bağlandı. Birçok model, Bluetooth ve radyo frekansı dahil farklı kablosuz teknolojiler aracılığıyla kablosuz bağlantı özellikleri sunmaktadır.

Bilgisayar faresi kullanıcılara dosyayı, metni, klasörü aynı anda pek çok dosyayı seçme seçeneği sunmakta olup, herhangi birine çoklu dosya göndermek isterseniz aynı anda çok sayıda dosyayı seçip gönderebiliyorsunuz. Aynı zamanda sürükle ve bırak fonksiyonu sunmakta olup bu yöntemi kullanarak bir konumdan diğerine taşıma işlemi yapabilirsiniz. Aynı zamanda yukarı ve aşağı kaydırma fonksiyonu bulunan bilgisayar fareleri özellikle uzun bir web sayfasını görüntülediğiniz esnada çok işe yarar. Farenin kaydırma düğmesi belge sayfanızda yukarı ve aşağı hareket etmenize yardımcı olur; aksi takdirde, kaydırma çubuğunu da tıklayıp sürükleyebilirsiniz. Masaüstü farelerinin çoğu, gereksinime göre programlayarak herhangi bir işlevi gerçekleştirebilen düğmeler içerir. Örneğin, birçok farenin başparmak kısmında, web sayfalarına geri dönmek üzere programlanabilen iki yan düğme bulunur. Oyuncu farelerinde bu düğmelerin sayısı çok daha fazla olabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu