Oyun oynayanların bildiği birçok terim var. İlk kez oyun oynadığınızda bu terimleri ilk duyduğunuzda kafanız karışıyor olabilir. Bu nedenle başınıza gelmesi halinde duyduğunuz kelimenin ne anlama geldiğini mutlaka bilmeniz gerekiyor. İşte bahsettiğimiz bu kelimelerden birisi de cheesing olmuştur. Bu makalemizde cheesing nedir ne işe yarar? Detaylıca anlatalım istedik.
Oyunlarda Cheesing Ne Anlama Geliyor?
Video oyunlarıyla ilgili duyduğumuz cheesing, oyunların piyasaya sürülmesi sonrasında yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. Aslında bu terim kullanılırken bir stratejiyi tanımlama akla geliyor.
Cheesing, bir oyuncunun rakibi için stratejiler kullandığı bir durumu açıklıyor. Bu stratejiler ise az beceri içeriyor ya da hiç içermiyor. Aslında rahatsız edici bir durum demek yerinde olacaktır. Bazı oyuncular için cheesing oyunda yapılan hile ve haksız bir durum.
Oyun Hilesi Satmak Yasal Olarak Suç Sayılıyor mu?
Birçoğumuz oyun oynuyoruz. Oynadığımız oyunlar farklı olsa da amaç eğlenmek ve keyif almak. Bazı insanlar sırf eğlencesine oynarken hileden uzak dururken bazı oyuncular ise kendilerine hırs yaptıklarından dolayı bir takım hileler uygulayarak daha yukarılara çıkmaya çalışırlar.
Evet, oyunda hile yapıyor ya da yapmak istiyoruz, ama gerçekte bu suç mu bunun bir cezası var mı bilmiyoruz. İşte biz de bu makalemizde oyun hilesi hakkında merak ettiğiniz bilgilere yer verelim istedik.
İnternette oyun hilesi satanlar var. Bunlar bunun suç olduğunu biliyor ya da bilmiyor olabilir. Ancak şunu söyleyebiliriz ki internette var olan oyun hilelerinin aslında suç teşkil ettiğini bilmek gerekiyor. Bilişim dünyasında çok fazla konuşulan bu kişiler popüler bir oyunun hilesini bularak bunun üzerinden para kazanıyorlar. Eskiden bunlara göz yumuluyordu, şunu söyleyelim bunlar artık yasak ve çok ağır cezaları var.
Bu karar oyun sektörünü çok yakından ilgilendiriyor. Hatta bu konuda hile yapanlara toplam 205 bin TL para cezası kesilmiş olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor.
Hile ve oyun hileleri internette en çok aranan kelimeler arasında yer alıyor. Nedeni ise sevilen bir oyunda hile yaparak hızlı yükselmek ve level atlamak. Bu sayede oyunda çaba sarf etmeden hızlı yükselebiliyorlar. İnternetten oyun hilesi satışını yapan sitelere erişim yasağı getirildiği gibi ceza davalarının açıldığını da biliyoruz.
Hile Satmaya Para Cezası
Alınan bu ceza kararının oyun şirketleri açısından çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuda açıklama yapan bilişim-fikri mülkiyet ve ticaret hukuku uzmanı Dr. Mete Tevetoğlu, şunları söyledi:
“Bilişim ve oyun sektörünün, bu tür hile siteleri ile mücadelesi uzun yıllardır devam ediyor. İlk kez bu şekilde bir tazminat kararı çıkması benzer davalar için oldukça önemli bir gelişmedir. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’na eklenen 245/A maddesi ile de “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” özel bir siber suç olarak düzenlendi ve bu suçu işleyenler 1 – 3 yıl hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Bu mahkeme kararı ve özel suç düzenlemesi sayesinde hile siteleriyle son derece etkin bir şekilde mücadele edilmesinin yolu açılmış oldu.”
Karar oyun sektöründe adeta devrim niteliği taşıyor ve oyun şirketleri açısından çok önemli olarak görülüyor.